wtec erbjuder många bra fördelar. Här är det lätt att “nörda ner sig” i tekniska detaljer och vilka stora möjligheter smartengine erbjuder – men samtidigt missa en av de viktigaste fördelarna – energieffektiviteten!
Är det någon skillnad i effektivitet mellan en traditionell 230V installation? Och vad är det egentligen som skiljer mellan PoE och smartengine?
Vi går igenom de olika alternativen!
Snarlikt traditionell PoE använder smartengine nätverkskablar (Cat 5e eller högre) för att strömförsörja och skicka/ta emot data. Men till skillnad mot traditionell PoE är smartengine utvecklat för att driva LED-armaturer (konstantström) från en centraliserad switch. Detta eliminerar behovet av LED-drivers, extra enheter eller aktiva komponenter i taket.
smartengine använder ett finmaskigt sensornätverk för att samla in detaljerad data (per armatur) vilket möjliggör en ännu högre energibesparing (dagsljuskompensation och närvaro på armaturnivå). Denna detaljerade data kan även användas för integration med andra system eller exportera data till andra applikationer genom BACnet eller OpenAPI.
En stor skillnad mellan andra PoE-system och smartengine är flexibiliteten att kunna använda många olika armaturtillverkare. De flesta andra system har begränsningar i kompabilitet, medan smartengine har en specifikation som kan användas av vilken armaturtillverkare som helst.
Genom att utesluta LED-driver uppnår smartengine en längre servicelivslängd (uppåt 100 000 h), minimalt antal IP-adresser och en högre effektivitet av AC/DC-omvandling (centraliserat). Slutligen är alla komponenter tillverkade av wtec, vilket innebär att man endast har en kontakt för garantier och support.
Power over Ethernet / PoE är en IEEE standard som levererar ström samtidigt som data genom standard Ethernet-kablar. Det utvecklades i början av 90-talet för att driva och kommunicera med telefoner, nätverksutrustning, fjärrterminaler och andra typer av enheter.
PoE bygger på konstantspänning medan LED-armaturer kräver konstantström, därför behövs även en DC/DC driver för omvandlingen. I många fall krävs även en extra decentraliserad switch eller en PoE-injektor längs vägen. PoE är en effektiv metod för att driva LED-armaturer, men kräver en mer komplex infrastruktur. De flesta som tillverkar PoE-belysning tillverkar inte alla enheter, dvs att tekniken är beroende av flera enheter från andra tillverkare.
En 230V installation bygger på en äldre infrastruktur som är över 100 år gammalt. Denna typ av installation är baserad på växelström (AC). Anledningen till att man använder växelström (AC) istället för likström (DC) beror på förlusterna man gör med likström över långa avstånd. Men trots att AC är lättare att transportera kräver idag de flesta elektroniska enheter DC. Därför har de flesta elektroniska enheter en AC/DC omvandlare, s.k. transformator.
Det finns LED-dioder som kan drivas direkt med AC, men dessa är inte särskilt effektiva samt att det begränsar möjligheterna med ljusreglering. Näst intill alla professionella armaturer innehåller dioder som drivs med DC, därför behöver varje enskild armatur vara bestyckad med en transformator / LED-driver för att omvandla AC till DC. Detta är inte bara ineffektivt, utan själva LED-drivern är också en vanlig felkälla. När LED-drivern går sönder så slutar armaturen att lysa.
Med tanke på att detta är en äldre teknik har den flera ineffektiviteter. Dessa är några av de mest relevanta:
smartengine är ett innovativt, intelligent belysningssystem som utnyttjar den traditionella IT-infrastrukturen för belysning.
Ett enda nätverk är allt som behövs för att styra all din byggnadsteknik.
Med hjälp av ett finmaskigt nätverk av sensorer kan du effektivt styra belysningen efter behov i varje rum i hela din anläggning.
Genom att integrera smartengine med din byggnadsautomation (Sensor-Sharing) skapar du synergier och öppnar upp den fulla potentialen för energibesparande.
*Källa: RWTH Aachen bekräftar effektiviteten via en fallstudie. För mer info klicka här.