smartengine är ett smart styrsystem för byggnaden och belysningen, utformat för att strömförsörja belysningsarmaturer och sensorer över ett IT-nätverk. Sensorer fördelas i ett utrymme och kommuniceras med kontinuerligt för att leverera avancerade insikter i hela byggnaden.
Sensorerna samlar in data för effektanvändning, rörelse, ljusstyrka, temperatur, luftfuktighet, VOC (motsvarande CO²), lufttryck och Bluetooth-data. Datan levereras automatiskt till smartengine i realtid. Nätverket av rum och byggnader via sensorerna gör det möjligt att snabbt överblicka hur ytorna används. Samtidigt som det levererar bästa möjliga energiförbrukning, normalt mellan 1-3 W/m².

Styrsystemet fungerar som ett normalt datanätverk med ethernet, kablaget består av CAT6 nätverkskablar med RJ45 kontakter i bägge ändar. Belysningsarmaturer och sensorer strömförsörjs via nätverket, alltså behöver man ingen 230V installation till dem. Detta bygger på PoE (Power over Ethernet), men kräver ingen extra utrustning i armaturerna för att det ska fungera. smartsensor strömförsörjer och ljusreglerar LED-boards i armaturerna via DC +/- (via nätverkskabel), detta ger en mycket effektiv belysning då man undviker förluster i form av AC/DC omvandling i varje enskild armatur. Dessutom reducerar det inköpspriset på armaturerna då de inte behöver någon driver, normalt blir prisnivån ungefär i nivå med tänd/släck armaturer.
smartsensor kan monteras antingen externt i taket eller integreras i armaturerna, vilket som blir bäst beror på placering och armaturtyp. 

Näst intill alla större belysningsfabrikat har färdiga lösningar för detta (även om de inte står med i produktkatalogerna). Dessutom är det enkelt att göra en anpassning om det inte redan finns någon färdig lösning. Våra leverantörer på belysningssidan har många beprövade lösningar som har använts i många projekt runt om i världen. Kontakta gärna oss för rekommendationer! 

Vi kopplar samman människor med byggnader

Så här gör vi

Digitala sensorer & smart belysning

Sensorer fördelas över hela ytan vilket ger ett finmaskigt nätverk för att detektera bland annat närvaro i lokalerna. Data levereras i realtid till smartengine, vilket gör att man kan exempelvis kan presentera en värmekarta på en monitor där man kan överblicka vilka arbetsplatser och rum som är tillgägliga. Man kan även presentera aktuell strömförbrukning och energibesparing, perfekt för exempelvis en lobby eller entré för att förstärka företagets miljöprofil.
Varje enskild armatur styrs direkt via dess smartsensor för optimal energibesparing.

End-to-End

Ersätter konventionell installation och komplexa BUS-system. smartengine använder standard nätverksarkitektur för strömförsörjning, ljusreglering och kommunikation via en nätverkskabel. Mjukvaran ger fullständig kontroll och överblick över utrymmerna.

Plug & Play

smartsensor och belysning ansluts enkelt via nätverkskabel CAT6 med RJ45-kontakter. Plug & Play i dess rätta bemärkelse! Vid service eller underhåll är det dessutom enkelt att byta ut enheter, då man inte behöver bryta strömmen först.

Godkända resultat och vinster

Nätverket av rum och byggnader via sensorer gör det enkelt att överblicka anläggningen, för att se hur och när ytorna används. Samtidigt som det levererar energibesparing i världsklass mellan 1-3W/m².

smartengine Topologi

Allting börjar med belysningen

Krav

LED-armaturen bör uppfylla följande krav: 

 • 18-48V DC
 • 100-700 mA
 • Max 34W systemeffekt

LED

Tillverkare

smartengine är kompatibla med (nästan) alla armaturtillverkare

Rörelse

Den infraröda rörelsesensorn känner av alla rörelser inom sin radie

Ljusstyrka

För att säkerställa maximal effektivitet mäter sensorerna kontinuerligt ljusmängden i rummen

Temperatur

Den integrerade temperatursensorn möjliggör en smart styrning av HVAC, som reducerar driftskostnaderna ytterligare.

smartsensor

Blåtand data

Sensorerna med BLE-teknik kan skicka och ta emot data från blåtand i realtid, vilket möjliggör ytterligare funktioner.

Energiförbrukning

smartsensorn mäter energiförbrukningen vid varje armatur.

Luftkvalité

Sensorerna i en scene controller mäter VOC, luftfuktighet, lufttryck och temperatur.

Strömförsörjning

En centraliserad AC/DC omvandlare med konstantström för maximal effektivitet. Distribuerar ström till alla armaturer via smartsensors och smartgateways. Ytterligare LED-drivers eller aktiva komponenter behövs inte. 

Ljusstyrning

smartengine möjliggör finkontroll som kraftigt reducerar energiförbrukningen. Flera smartengines kan länkas ihop för att strömförsörja och styra hundratals eller tusentals sensorer och armaturer. Informationen som sensorn samlar in levereras i realtid till smartdirector. 

smartengine

Kompabilitet

smartengine strömförsörjer och styr alla typer av LED-armaturer.

Redundans

Två nätaggregat per smartengine och fördelning av belysning på flera smartengines säkerställer optimal driftsäkerhet. Dessutom körs mjukvaran både på smartdirector och varje enskild smartengine. Belysningen kommer därför fungera som normalt även om nätverket mot förmodan skulle gå ner. 

Säkerhet

Data som samlas in från sensorerna lagras lokalt på smartdirector upp till ett år. Anslutning till smartdirector sker över SSL eller TLS 1.2 kryptering.

Logisk hantering

smartdirector hanterar upp till 40 smartengines och 2 000 sensorer.

smartdirector

Transparens

All data är din, och bara din. Få tillgång till all data från dina sensorer på ett enda ställe. 

Gränssnitt

Integrerad öppen API och BACnet/IP interface för tredjepart mjukvara och byggnadsautomation (BMS).

Alternativ för kabeldragning

Alternativ #1

Dedikerade kablar med patchpanel och kontakter

Alternativ #2

Dedikerade kablar med patchpanel och uttag

Alternativ #3

Delad kabel med patchpanel och uttag

Obegränsade möjligheter

Lär dig mer om vår OpenAPI och BACnet/IP

Med BACnet/IP kan du upprätta en dubbelriktad kommunikation mellan smartengine och byggnadens automation (BMS) och dess sekundära system (t.ex. HVAC). Detta möjliggör reducerade kostnader upp till 34% eftersom du kan använda sensorernas data för att optimera byggnadens drift.
Huvudsakliga användarscenarion: 

 • Närvarostyrd reglering av ventilation, uppvärmning och luftkonditionering.
 • Manuell reglering av enheter (t.ex. via tryckknappar)

Öppen API används för att integrera mjukvara från tredje part i dina smartengines. Med våra öppna API (rAPI & uAPI) kan du nå all data från dina smartsensors. 
Huvudsakliga användarscenarion: 

 •  Integration med mjukvara från tredje part
 • Röststyrning (t.ex. Alexa, Google Home)
 • Navigering inomhus
 • Bokning av rum och arbetsplatser
 • Ljusreglering av belysning via app
 • Säkerhetsintegration
 • Spårning av människor och enheter
 • Utnyttjande av ytan och andra analyser
 • smartengine mjukvara och systemhantering

Värme

Volymflöde

Ventilation

Persienner

tredje part

Navigation

Spårning

Molnet

Beskrivning

smartdirector ansvarar för hanteringen av upp till 40 smartengines och upp till 2 000 sensorer. Data som samlas in sparas lokalt på smartdirector i upp till ett år. Den fungerar också som en kommunikationslänk mellan smartengine och system från trejde part, via integrerad öppen API samt BACnet/IP interface för byggnadsintelligens (BMS).

Interface

Beskrivning

smartengine är arbetshästen i plattformen. Både strömförsörjning och datakommunikation levereras via den 48 portars 1.5U rackbara enheten. smartengine är utvecklad för att leverera konstantström DC till belysningsarmaturerna, vilket eliminerar behovet av aktiv AC/DC-omvandling i rummen. Kommunkation av all sensordata skickas tillbaka och behandlas av smartengine innan det slutligen levereras till smartdirector. 

Strömförsörjer

smartsensor
LED

Beskrivning

smartsensor är de enheter som samlar in data och som placeras ut i områderna. smartsensor känner av närvaro via en passiv infraröd sensor (DPIR), ljusnivåer via en fotocell samt temperaturen. Dessa sensorer ger oss en insikt över hur områderna används, belysningen finjusteras till att ge rätt ljusmängd i dess omgivning, samt informerar brukaren om varma och kalla ytor i byggnaden. Strömförbrukningen per belysningsarmatur möjliggör också mätning och verifikationsdata som krävs för poängsättning i bedömningssystem som bland annat LEED och BREAM.

Integrerade sensorer