Livsmedelsindustri

Att belysa rum inom livsmedels- och lyxlivsmedelsindustrin är relaterat till speciella fotometriska, hygieniska och elektrotekniska utmaningar.
Belysningsinstallationen måste därför uppfylla följande krav:

  • Innehåller inget glas

  • Innehåller enbart inkapslade ljuskällor

  • Motståndskraftiga mot sprickor

  • Motståndskraftiga mot fukt, kyla, vibrationer och kemiska rengöringsmedel (beroende på applikation)

Dessa förutsättningar gäller hela försörjningskedjan för livsmedel. Företag inom livsmedelsdistribution omfattas av samma strikta specifikationer för val av LED-armaturer som företag som arbetar inom livsmedelsproduktion och livsmedelsförädling. Även tillverkare av förpackningar för livsmedel är skyldiga att följa säkerhetsstandarder som BRC Global Standard eller International Food Standard (IFS).

Produktion

Produktionshallar inom livsmedelsindustrin kännetecknas generellt av känsliga arbetsmiljöer eftersom känsliga råvaror förädlas för att producera livsmedel.

Höga temperaturer uppstår under produktionsprocesser, medan låga temperaturer är vanliga vid fyllning och förpackning. Dessa temperaturskillnader i produktionsområden kräver sofistikerad värmehantering av armaturerna.
Dessutom ska armaturer vara konstruerade av särskilt motståndskraftiga, slagtåliga och spricksäkra komponenter – det måste säkerställas att inga armaturdelar kan lossna och förorena produktionsprocessen. Följaktligen får endast armaturhus  som inte innehåller glas användas. Själva ljuskällorna ska också vara inkapslade och stänkvattenskyddade och alla ytor ska vara släta och lätta att rengöra.

I sådana produktionsmiljöer är idealiska armaturer E-Line Next eller X-range armaturer som Nextrema eller Duroxo.

Kyl- och frysrum

Långa hyllrader, högt i tak, temperaturer på +5 °C till +8 °C och ibland även ner till -30 °C: kyl- och frysrum har utmanande förhållanden.

Armaturer i sådana applikationer ska i huvudsak erbjuda lång livslängd, hög ljuseffektivitet, bra bländningsreducering och enkelt underhåll – trots allt kostar kontinuerligt underhållsarbete tid och pengar.

Armaturer bör också vara spricksäkra och slagsäkra samt allmänt motståndskraftiga. För kunder som strävar efter att uppnå optimalt ljus med enhetlig belysning i sådana applikationer, rekommenderar vi Mirona Fit, E-Line Next och X-Range armaturer Nextrema och Aragon Fit.

Lastramp under skärmtak

Regn, vind, motorer och manövrerande truckar – tuffa, trafikerade förhållanden är typiska för lastzoner och lastramper under skärmtak. I sådana fall är det viktigt att ha överblick – och i detta avseende ger tillförlitlig och hållbar belysning ett viktigt stöd.

 

Tack vare robusta, högkvalitativa material och innovativ konstruktionsteknik är X-Range armaturer som Nextrema och Aragon Fit idealiska i både värme och kyla och har även kapslingsklass och slagtålighet som gör det möjligt för dem att kontinuerligt motstå vibrationer, stötar, smuts och stänkvatten.

Vi har stöttat livsmedelsproducenter i många år inom områdena produktion, lagring och leverans med högkvalitativa, pålitliga armaturlösningar som uppfyller alla strikta specifikationer. Förutom väderbeständiga armaturer innehåller vårt sortiment även högeffektiva LED-linjearmaturer och robusta highbay-armaturer. 

Standarder för armaturer inom livsmedelsindustrin

Alla TRILUX X-Range armaturer (Nextrema, Aragon Fit och Duroxo), E-Line Next och Mirona Fit är i grunden lämpade för användning i livsmedels- och dryckesföretag certifierade enligt IFS Version 6 och/eller BRC Global Standard Food Version 7.

TRILUX har också lämnat verifiering från en revision att kraven i DIN 10500 är uppfyllda. Detta dokumenterar att TRILUX har etablerat och använder ett system för att identifiera och utvärdera hälsorelaterade faror med avseende på sprängskydd,

rengöring och underhåll samt kemisk och mekanisk beständighet. Denna HACCP-överensstämmelse inspekteras regelbundet och garanteras av ett oberoende institut.

TRILUX har även lanserat en ny kvalitetsstämpel för sina armaturer i början av 2016. Detta betecknar alla HACCP/IFS-kompatibla produkter som utan tvekan kan användas för livsmedelsindustrins utmanande krav.

Armaturförslag

E-Line Next gör allt möjligt. Detta modulära armatursystem ger en tidigare oskådad flexibilitet av optiker, ljusflödespaket, längder, kapslingsklasser, etc. Med maximal ljuskvalité och effektivitet upp till 190 lm/W är den det idealiska valet för alla projekt med linjearmaturer. 

Den perfekta belysningslösningen för utmanande omgivningar. Med servicelivslängd på 50 000 timmar även vid +70°C är armaturen extremt hållbar och pålitlig.

Nextrema avger ett behagligt enhetligt och bländfritt ljus och i drift sparar den inte bara kostnader utan håller driften igång på lång sikt tack vare hög tillförlitlighet.
Optimal belysning säkerställs alltid tack vare de tre speciella spridningsvinklarna.

Den nya standarden (DIN 67528) har skärpt kraven ytterligare för belysning i parkeringshus, i synnerhet gällande jämnhet och avbländning. 
Detta är inga problem för Aragon Fit när man använder optiken som är speciellt utvecklad för parkeringsgarage.

Innovativ 3D-prismatisk teknik ger enhetligt, bländfritt ljus och toppmodern LED-teknik minimerar energiförbrukningen. 
Uppgradering från konventionella ljuskällor är en barnlek: Oleveon Fit är designad för snabba och enkla utbyten och kan tack vare sitt breda utbud av versioner och integrering av ljusstyrning och sensorer anpassas optimalt till de rådande villkoren.

Förutom att den är helt gastät är armaturen även resitent mot vatten och rengöringskemikalier, och säkerställer kontinuerligt högkvalitativt och energieffektivt ljus med servicelivslängd på 100 000 h (L80 vid +35°C). 

Arimo Fit ger en högkvalitativ belysning med mycket god ljuskvalité och ljuskomfort. Stor skillnad mot de flesta andra “plattor”. Finns både som infälld och i utanpåliggande modell (utan tillbehörsram). 

Sonnos är tveklöst än av de absolut bästa downlights på marknaden. Den finns i många olika storlekar samt som infälld, utanpåliggande och pendlad – i cirkulärt eller fyrkantigt formspråk. 
Via konfiguratorn på TRILUX webbsida bygger man enkelt den modell man behöver för projektet.